Nutriţie echilibrată

 

 

   Cel mai bine pentru organism este sa ai o nutritie echilibrata care implica 5 mese pe zi - mai bine mananci mai putin, dar mai des - in care intra o varietate de alimente din care nu trebuie sa lipseasca cerealele integrale, fructele si legumele. Toate trebuie combinate cu miscare si un stil de viata sanatos, fara excese de alcool sau tigari. Este un proces complex si complet, nu se leaga doar de alimentatie. Bine, bine, mancam sanatos, dar cum mancam? Pentru ca daca este un intreg proces, inseamna ca exista si niste reguli. Este foarte important sa existe 5 mese pe zi, 3 principale si 2 gustari, deoarece este mult mai indicat sa mancam mai des, dar mai putin, decat sa nu mancam nimic toata ziua si apoi sa luam o cina copioasa cand ajungem seara acasa si ne relaxam. Este foarte important de asemenea sa nu sarim peste micul dejun pentru ca aceasta este o masa mai completa, cand putem manca si paine, si carne, si ceva dulce. Daca suntem foarte ocupati si nu putem lua un pranz complet trebuie sa mancam macar un iaurt cu o felie de paine de secara. Cele doua gustari din timpul zilei ar trebui sa fie fructe, mai dulci in prima jumatate a zilei si mai acre in a doua. Cina nu trebuie sa fie mai tarziu de 7 si jumatate seara si trebuie mancat ceva usor, cum ar fi o salata de pui sau de peste sau chiar o supa-crema, avand in vedere ca vine frigul.

TOP 5 NUTRITIE CORECTA

             O lista cu cinci dintre cele mai indicate alimente pentru o nutritie corecta: "In primul rand, pe primele doua locuri se situeaza fructele si legumele proaspete. Pentru a putea sa ne prelungim viata trebuie sa mancam cat mai multe lucruri crude, cu viata, deoarece acestea contin enzimele necesare bunei functionari a organismului. As adauga apoi, pe locul 3, carnea alba, in special pestele si curcanul, apoi cerealele integrale si, nu in ultimul rand, apa. Desi este pe ultimul loc in acest top, hidratarea este foarte importanta". Dar asta ni se spune si cand ne apucam de o dieta de slabit, ca ar trebui sa bem cat mai multa apa, chiar si atunci cand ne este foame. Asa ca m-am gandit instantaneu ca acest regim nutritional este si el un fel de regim de slabit. Insa nutritionistul s-a grabit sa ma asigure ca nu este in nici un caz vorba despre asa ceva. "Toate dietele de slabit incep cu «nu». Nu manca aia, nu manca aia. Dar de fapt este vorba despre ce trebuie sa mancam, nu despre ce nu trebuie. Dupa o dieta drastica, pe care oricum nu o putem tine mult timp din cauza restrictiilor, kilogramele pe care le-am dat jos se depun la loc, in timp ce, daca abordam o dieta echilibrata, care devine in timp si un mod de viata, ne simtim confortabil si ramanem si in forma".                                                                                                                                   


IMPORTANTA NUTRITIONISTULUI


Este foarte bine sa ne informam si sa cautam sfaturi despre o alimentatie corecta. Dar multe informatii se bat cap in cap. Asa ca, inainte de a incepe orice regim, este bine sa consultam un specialist, un medic sau un nutritionist. Asta deoarece exista alimente care pot fi contraindicate unor anumite persoane care urmeaza un anumit tratament medicamentuos. Grapefrutul de exemplu anuleaza efectul anumitor medicamente". In concluzie, cel mai bine este sa avem sfatul unui specialist. "Nutritionistul ar trebui sa fie foarte important in viata oamenilor. Din pacate, in Romania nu se intampla inca asta. Nutritionistul nu are nici un statut. Nu exista o facultate de nutritie la noi, exista numai un departament de boli de nutritie in cadrul Facultatii de Medicina. Dar de ce sa ajungem la boli cand putem sa prevenim? Si exact asta facem noi. Educatia nutritionala ar trebui sa inceapa de cand este copilul mic. Si mai bine ar fi sa se inceapa chiar din timpul sarcinii, ca mama sa isi creeze un regim alimentar echilibrat, cu care sa il invete mai apoi si pe copil. Este foarte dificil pentru un copil de 10 ani de 50 sau 80 de kilograme sa-i schimbam dieta, deoarece este invatat sa manance orice. Dar daca de mic este invatat cu fructe si legume, nu mai exista nici o problema de a se adapta la un regim echilibrat".

DULCIURI SANATOASE                                                                                                                        Ciocolata, prajituri, bauturi dulci si alte dulciuri ne sunt la indemana tot timpul si de aceea consumarea lor cu moderatie devine din ce in ce mai problematica. Este foarte adevarat ca excluderea completa a zaharurilor din dieta nu e cea mai sanatoasa si mai comoda metoda de a te mentine suplu insa trebuie tinut cont si de faptul ca aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub forma de re­zerve si astfel controlul greutatii devine dificil. De aceea este recomandat ca acest aport caloric sa fie adus de alimente bogate in nutrienti, substante fitochimice, fibre si vitamine vitale unei bune stari de sanatate. Tot adevarat este si faptul ca teoretic se sugereaza o cantitate limitata de dulciuri in dieta cotidiana, lucru destul de confuz de altfel. Practic, nutritionistii recomanda ca zaharidele sa nu depaseasca 10% din aportul caloric zilnic insa in aceasta ratie nu intra glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adaugate din zahar, miere sau fructoza. De asemenea, cantitatea de zahar adaugat variaza de la o persoana la alta in functie de necesarul caloric al fiecarui individ. Adultii sedentari si cei care incearca sa piarda excesul ponderal trebuie sa-si limiteze cantitatea de zahar adaugat la 40-45 grame pe zi, ceea ce ar corespunde la un aport energetic de 160-180 Kcal/zi. Fructele proaspete, dar si cele uscate sunt bineinteles cea mai sanatoasa si mai la indemana sursa de zahar insa exista, totusi, si o minima permisivitate la un altfel de dulce care sa fie consumat fara vinovatie.